Gemeente Balen over Straalmolen

Gemeente Balen over Straalmolen

De Straalmolen, gelegen op de Grote Nete op de grens tussen Olmen en Hulsen, is één van de laatste nog beroepsmatig werkende watermolens van het land. De molen zelf dateert van vóór 1374 en is een beschermd monument. In 1934 werd het rad vervangen door een turbine onder water.

Jef Druyts nam in 1982 zijn intrek in het aanpalende molenaarshuis. “Ik had toen net mijn eerste ervaring als beroepsmolenaar achter de rug in Brugge. Ik heb het van geen vreemden, want zowel aan mijn vaders- als moederskant stam ik uit een echte molenaarsfamilie.”

Jef maalt hier op ambachtelijke wijze alle soorten granen op steen. “Naast meel en bloem verkoop ik in de schuur aan de overkant van de straat ook verschillende mengelingen, hobbyvoeders, organische meststoffen en nog veel meer. Op donderdag doe ik mijn wekelijkse ronde. Zo is bakkerij Mariën één van mijn klanten. Van écht Balens brood gesproken…”

Jef kan en wil met zijn beperkte productie niet wedijveren met de grote industriële maalderijen. “Zolang ik mijn klanten kan bedienen, ben ik tevreden. Het ambachtelijke maalproces heeft trouwens ook zijn voordelen: omdat ik aan een gematigder tempo maal, wordt het meel nooit té warm en dat komt de kwaliteit ten goede.”

Jef nadert stilaan de pensioengerechtigde leeftijd. “Over drie jaar zou ik de zaak willen overgeven. Mijn zoon helpt nu al af en toe mee, het zou mooi zijn als hij de molenaarstraditie in de familie zou verderzetten.”

Straalmolen - Gemeente Balen